Ondt i ryggen

Rygsmerter er en meget udbredt lidelse, sundhedsstyrrelsen vurderer at 1.7 millioner danskere lider af smerter fra ryggen. I Sport & Ryg er vi specialiseret i at hjælpe mod rygsmerter. Herunder finder du mere information om smerter i ryggen. 

Fakta om rygsmerter

Fakta 1

99 % af alle rygproblemer er godartede.

Fakta 2

Motion kan være medicin. Hold dig fysisk aktiv.

Fakta 3

Mange rygproblemer bedres indenfor 2-4 uger

Fakta 4

10-15 % har smerter fra nervepåvirkning

Rygsmerter er normalt godartede

Først og fremmest er det værd at nævne at langt de fleste rygsmerter er godartede og forbigående. (Mindre end 1 % skyldes alvorlig patologi f.eks. knoglebrud, kræft, gigtsygdomme). 

Rygsmerter dækker over en bred vifte af lidelser fra ryggen, som spænder over alt fra akutte opståede smerter “f.eks. “hold i ryggen” til mere komplicerede og langvarrige smertetilstande.

Behandlingen skal derfor rettes mod hvilken type af rygproblem man har, og det kan vi i Sport & Ryg hjælpe dig med. 

Tre ting som er værd at huske på med rygsmerter er: 

1) De fleste rygsmerter er godartede og går væk igen.

2) Bevægelse i hverdagen holder ryggen sund – hold dig i gang med det du kan indenfor smertegrænserne (f.eks. en gåtur eller andet fysisk aktivitet)

3) Vær opmærksom på, at også omkringliggende faktorer i vores livsstil kan påvirke rygsmerter, f.eks. har forskerne påvist at søvn, vores stressniveauer, rygning og social trivsel med familie, venner og kollegaer kan have en betydning. 

Få professionel hjælp

Har du rygsmerter kan du få professionel hjælp ved en specialuddannet fysioterapeut hos Sport & Ryg. 

Vi vil snakke dit problem grundigt igennem, og lave en række kliniske test, der hjælper fysioterapeuten med at afgøre hvilket type rygproblem, du har. 

Ud fra den grundige diagnostik kan vi lave en personlig behandlingsplan til dig, med foksus på både akut smertelindring, information og aktive øvelser, der vil kunne hjælpe dig nu og til fremtiden.  

Har du ondt i ryggen?

Har du spørgsmål til dine rygsmerter kan du nemt komme i kontakt med vores fysioterapeut. Giv gerne en beskrivelse af dit problem i formularen, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt. 

Du har også mulighed for at booke et uforpligtigende og gratis møde med en specialuddannet fysioterapeut, hvis du har ondt i ryggen. 

Nervesmerter

I ca. 10-15 % af tilfældene kan man ifm. med ryglidelser få påvirkning af nerveroden og nervesmerter (f.eks. ved diskusprolaps)

Symptomerne på nervesmerter er typisk en kraftig ubehag, der stråler ned i benet oftest under knæniveau. Mange beskriver smerterne som brændende, stikkende, prikkende eller sovende. 

Nervepåvirkning kan også give udfald på nervens funktion, så man oplever kraftnedsættelse, reflekstab eller nedsat følesans.   

Nerven tager tid om at hele op, men med rette genoptræning og vejledning kommer langt de fleste sig igen uden behov for operation. 

Scanning af ryggen

En MR – skanning ifm. rygsmerter bruges typisk i de tilfælde, hvor man er bekymret for, om der kunne være noget alvorlig patologi til stede eller når der skal afgøres om det er nødvendigt med en operation.  

Derfor vil langt de fleste rygproblemer ikke skulle skannes. 

Hos Sport & Ryg vil fysioterapeuten kunne hjælpe dig med at afgøre om en skanning er nødvendig og hjælpe dig i dialogen med lægen. 

Operation i ryggen

Operation i ryggen er i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt ved rygsmerter .  

Førstevalget til behandling vil være konservativ behandling, men i nogle specifikke og alvorlige tilfælde f.eks. ved kræftsygdom, brud på ryggen eller diskusprolaps med kraftig eller progredierende nervepåvirkning kan det blive nødvendigt at operere.

Fysioterapeuten og lægen vil kunne hjælpe dig med at afgøre, hvornår man skal overveje en operation.